Na enkele weken voorpret, uitzoekwerk, verhalen vanaf Internet lezen en de door ons gekozen accommodatie boeken gingen wij, Ilonne Ganzevoort en Hedy Schoenmakers, op donderdag 7 juni 2012 voor de eerste etappe van het Pieterpad met de trein naar Winsum en vervolgens met de lokale bus naar Pieterburen.

Ilonne zat op het station in Amersfoort op mij te wachten en we moesten een trein voorbij laten gaan aangezien ik met vertraging in Amsersfoort aankwam. Die NS…. Ilonne zat samen met haar reisgenoot Lisa, de prachtig Bracco Italiano, gespannen te wachten. Het was pas de tweede treinreis voor Lisa en nog wel zo een heel lange reis.

Vanuit Winsum namen we Qbuzz, de plaatselijke busmaatschappij. Het was een heel klein busje met ong 14 zitplaatsen en een chauffeur die de passagiers, als je aan de route woont, thuis afzet.  Daarnaast waren de andere busreizigers erg nieuwsgierig naar onze plannen. De buschauffeur zei nog: ‘die gekke Pieterpadlopers, eerst nemen ze de bus vanuit Winsum naar Pieterburen om vervolgens terug te lopen naar Winsum ”.

Na een lunch, kroketten met patat ….gingen wij op weg. Na enkele meters vond ik de pijn in mijn schouders ondraaglijk worden en ging de rugzak af. Na een grondige vergelijking met de rugzak van Ilonne was het duidelijk dat ik geen echte goede wandelrugzak had. Ilonne daarentegen had de beste rugzak die zij kon vinden aangeschaft. Maar alles went…en uiteindelijk ook die last op mijn schouders.

Het was heerlijk weer en na zo’n 11 kilometer lopen kwamen wij rond 17.00 uur in Winsum aan. Nadat we het mooi aan het water gelegen Bed and Breakfast, Kwoos is Kloos, hadden opgezocht en ons daar hadden geinstalleerd zijn we eerst lekker aan het water op een terras koffie gaan drinken en hebben we in de plaatselijke supermarkt eten gekocht voor de volgende dag. Ook een maaltijd hart voor Lisa konden wij bij de C1000 vinden.

Heerlijk hebben we later op de avond gegeten in pizzeria La Sicilia in de hoofdstraat. Wat een lekkere pizza’s en wat een aardige Italiaanse familie. Na een paar glaasjes wijn (ik) sliepen wij heerlijk in onze B&B.

Om 09.00 uur genoten wij van een ontbijt aan de kant van het water op het terrasje van de gastvrije familie. Ook mochten wij een lunchpakketje maken van de heer des huizes. Wij betaalden hier Euro 55,- voor 1 nacht. Niet duur en prima!

Rond 10.30 uur waren wij weer en route vanuit Winsum naar Wierumerschouw.